Een verzekering op basis van rijstijl is een nieuw soort verzekering die word aangeboden waarbij je een kastje in de auto krijgt die meet hoe snel je optrekt of remt, of wanneer je de maximumsnelheid overschrijdt. Door dit nieuwe type verzekering kun je veel korting krijgen als je een rustige rijstijl hebt en ga je meer betalen als je roekeloos rijdt. Deze verzekeringen kunnen een uitkomst zijn als je rustig rijd en het is dan ook in het leven geroepen met het doel om de mensen rustiger te laten rijden en dus het verkeer veiliger te maken. De ANWB is op dit moment de enige grote verzekeraar die deze vorm van verzekeren actief toepast. Achmea heeft sinds vorig jaar al een dergelijke optie, maar deze is nog niet in de praktijk uitgebracht.

De basispremie van een dergelijke verzekering is in het algemeen hoger dan die van een normale autoverzekering en hierdoor zou zelfs voor iemand met een veilige rijstijl deze verzekering duurder kunnen uitpakken. Dit is een belangrijk punt om in uw overweging voor deze verzekering op te nemen. Het is een goede stap die gezet word in het veiliger maken van het verkeer in Nederland, maar als de financiƫle voordelen nog zo klein zijn zal dit niet aantrekkelijk zijn voor een grote groep mensen.

De meesten zullen dus gebaat zijn bij een ouderwetse vorm van verzekeren waar dus de rijstijl niet word meegerekend. Dit wordt dan mede bepaald door het aantal schadevrije jaren dat een persoon heeft op zijn verzekering.